Silkroad Online > Ogólna dyskusja

MAM LAGI ! NIE DA SIĘ GRAĆ !

(1/5) > >>

Lokti:
a więc...wbrew pozorom nie jest to kolejny temat, jakich wiele na tym forum

założyłem go, żeby uświadomić co niektórym pewne rzeczy oraz mam nadzieję zaoszczędzić moderatorom nieco pracy w przyszłości

przede wszystkim, jezeli już uzywamy pojęcia LAG

--- Cytuj ---Lag - czas jaki upłynął między wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem. Zazwyczaj opóźnienie takie jest rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia - nawet do kilku sekund.

Słowo lag często pojawia się w serwisach irc oraz grach sieciowych, np. Counter-Strike, StarCraft. Oznacza ono po prostu tzw. "skakanie" gry ze względu na długi czas między wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem.

Mianem lag nazywa się także opóźnienie przy przesyłaniu wiadomości e-mail - zazwyczaj rzędu sekund, ale może dojść nawet do godzin.
--- Koniec cytatu ---

chciałbym żebyście wiedzieli, co zrobić gdy macie dużego laga, żebyście nie zakładali durnych tematów, po za tym ten temat może służyć jako temat zbiorczy do opisywania swoich problemów i rozwiązywania ich, przez co na forum nie będzie powstawało 16 tematów dziennie w stylu "help!!mam laga nie moge grać!!!!111"

nie jestem informatykiem, nie znam się zbyt dobrze na technicznych aspektach, jednak wiem że na forum sa osoby które się znają, jednak nawet mimo najszczerszych chęci nie moga pomóc gdyż każdy temat na temat 'lagów' jest usuwany przez moda (i bardzo słusznie)

do napisania tego tematu zainspirował mnie użytkownik, który utworzył wątek, w którym napisał że od 2 tygodni ma lagi na Alps i wkleił nawet screena, że mu launcher laguje  O_o  i co my mamy niby zrobić??

NIC NIE MOZEMY POMÓC BO NIC NIE WIEMY O PROBLEMIE, tak samo jak u lekarza, jak przyjdziesz i powiesz że Cię coś boli to lekarz Ci nie powie odrazu co Ci jest, tylko pomaca, postuka, popyta, obsłucha, pownioskuje i dopiero może przedstawić diagnozę

tak więc, co należy zrobić gdy nasz lag nie pozwala na normalne granie:

1. gdy czujesz, że masz nienaturalne opóźnienie w grze, zapytaj innych ludzi czy czują to samo...im więcej osób spytasz, tym większa szansa na ustalenie przyczyny - jeżeli inni twierdzą, że nie mają laga, to oznacza, że przyczyna nie leży po stronie serwera gry, należy jej więc poszukać gdzie indziej, zaczynając od siebie

jezeli okazuje się że inni czują to samo, oznacza to że problem leży po stronie joymaxu (wtedy nic nie możemy zrobić)

*przede wszystkim, nalezy pamiętac że w weekendy, czy w godzinach wieczornych mamy tzw. 'peak-time' - po prostu wtedy miliony ludzi na całym świecie korzysta z internetu, co ogólnie źle wpływa na jakośc działania internetu na całym świecie

*czasem po prostu serwery nie wytrzymują obciążenia, szczególnie często zdarza się to np. na nowym serwerze, gdy ludzie biją 1 raz TG pod miastem...wtedy po prostu natęzony ruch (spawny TG oraz spawny trupów w janganowie ^_^) powoduje laga, generalnie często doświadczamy laga właśnie w trakcie gdy ktoś bije unique

*serwerowy lag zdarza się też prawie zawsze, gdy Joymax wprowadza duży update i ludzie po prostu go muszą ściągnąc przez launchera, co powoduje zwiększony ruch na serwerze

2. przetestuj aktualną kondycję swojego połączenia internetowego, sprawdź jak szybko otwierają sie strony, odpal na chwilę inną grę i porównaj - pozwoli to określić czy powodem dużego laga w SRO jest po prostu słaba w danej chwili jakośc usług dostarczanych przez providera, czy może co innego

3. jeżeli wszystko działa dobrze oprócz SRO wtedy mamy do czynienia z całą masa możliwości, podstawową czynnością jaką trzeba zrobić, jest skontaktowanie się z dostawca internetu (szczególnie dotyczy to małych sieci) i dokładne opisanie problemu...bardzo często w małych sieciach admini blokują określone porty itp z różnych względów

jeżeli admin naszej sieci nie jest w stanie nam pomóc, tzn. porty nie są zablokowane i w żaden inny sposób ustawienia sieci nie przeszkadzają w działaniu gry, wtedy nadszedł czas na opisanie swojego problemu tutaj :)

jak opisać problem, aby mieć jakiekolwiek szanse na pomoc od innych użytkowników:

1. napisz dokładnie jaki masz internet (kabel/radio/satelita/komora?, provider, prędkość itp) oraz jakim dysponujesz kompem (procek, ram, grafa)

*bardzo często ludzie mylą LAGA z tzw 'motion lag', czyli po prostu niedomaga im komp, a oni zwalają winę na połączenie z internetem, objawy są w sumie takie same (freezowanie gry, przeskoki itp)

2. zbadaj PING oraz trasę przepływu danych do serwera gry (aby to zrobić nalezy w menu start wybrać 'uruchom' >>> wpisujemy 'cmd' >>> następnie wpisujemy 'tracert IP serwera na którym gramy')

* IP I PORTY SERWERÓW SRO

wyświetli nam się trasa pakietu danych z naszego komputera do serwera gry...jak będziemy w stanie zauważyć, dane przepływają przez mnóstwo różnych jednostek, tak więc jakakoolwiek awaria jakiejkolwiek z tych jednostek może powodować laga u nas w grze

każdy dostawca internetu korzysta z innych dróg przesyłu danych do Korei, jest to między innymi wyjaśnienie przypadków w stylu "ja mam neo i nie mam laga, a moj kumpel ma dialog i ma laga, chociaż mieszkamy koło siebie"

jezeli nie rozumiesz tego co pisze, oznacza to że prawdopodobnie nie będziesz równiez w stanie zinterpretowac wyników które wyświetli 'tracert', dlatego też wklej je tutaj i licz na pomoc w interpretacji

3. sformułuj swój post jasno i przejrzyście, szansa że komuś zechcę się Ci pomóc rośnie wprost proporcjonalnie do przejrzystości Twojego postu

4. napisz jak najwięcej szczegółów, każdy detal może sprawić że osoba doświadczona w rozwiązywaniu takich problemów wpadnie na jakiś pomysł

5. jeżeli po zauważeniu tego tematu, stwierdzisz że nie chce Ci się go całego czytać, a następnie założysz nowy temat oznacza to że jestes totalnym noobem i zasługujesz na banana i kopa w dupę :)

PS. w razie gdyby ktoś zauważył jakieś nieścisłości merytoryczne lub chciał uzupełnić, prosze pisać

edit: sprawdzony w boju program do zarzadzania ruchem w sieci - szczególnie pomocny w wypadku użytkowania jednego abonamentu np. Neo, na kilku komputerach (routery itp)

No0ker:
twoj zal nie pomniejszy lagow  <_<  

Grishnak:

--- Cytuj --- twoj zal nie pomniejszy lagow  <_<
--- Koniec cytatu ---
jaki zal? ogarnij sie chlopie. Lokti wlasnie ladnie opisal o co chodzi z lagiem, ale podejrzewam, ze wiekszosc z was jest na tyle leniwa ze tego nie przeczyta i przy najblizszej okazji krzyknie: j***ć joyLAGmax...

Propeth:

--- Cytuj --- twoj zal nie pomniejszy lagow  <_<
--- Koniec cytatu ---
jak dla mnie jest to zwykle faq/poradnik

btw. gdzie tu jakis zal?

Dolar:
jezu fajnie ze to napisales ale moja porada bedzie nie zbyt dluga. Masz lagi to nie graj po sie denerwowac ^^  

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej