Z tych, które podałeś Ghost brałbym Sony. Każdy jest mniej więcej identyczny (jeżeli chodzi o funkcje), ale Sony jest najładniejszy (najładniejsza^^)
Brak funkcji pendrive (przynajmniej na stronie producenta nie znalazłem o tym ani jednego słowa - jeżeli tę funkcję ipody posiadają to zwracam honor) a przez to uzależnienie od posiadania specjalnego oprogramowania, utrudnienie w przesyłaniu plików oraz niemożliwość podłączenia jakiegokolwiek innego komputera niż ten nasz.
iPod nie jest najlepszy.
To dobry, drogi i popularny sprzęt, który zaspokoi potrzeby ogromnej ilości osób. Nic poza tym.
Może i jest taka funkcja (tutaj to się nazywa funkcja dysku), ale po co to komu? Skoro masz iPoda 8GB+ to wszystko czego ci potrzeba masz już wrzucone i nie musisz iść do kumpla zgrywać muzykę.
iTunes - typowy produkt Apple - cudo! Niby wrzucanie muzy poprzez kopiuj > wklej jest szybsze, łatwiejsze itd, ale zarządzenie muzyką, filmami, okładkami, itd itd itd przez iTunes to prawdziwa przyjemność.
Dobra, a teraz trochę o innych zaletach:
- szybkość. Ja mam zapełniony 7GB i nawet podczas słuchania muzyki czy oglądania filmu, nie mam żadnych lagów. Działa piorunująco szybko.
- wygląd - arcydzieło.
- pojemność - żaden sprzęt nie oferuje tyle co iPod (max 160GB?, a w nowej generacji 250? nie pamiętam dokładnie)
- niezawodność - potwierdzona przez użytkowników iPodów
- funkcje. U siebie mam (piszę z pamięci bo w pracy jestem): muzyka (wg wykonawcy, tytułu, albumu, gatunku, daty dodania itp), radio (z możliwością nagrywania), dyktafon, kamera, notatnik, kalendarz, książka adresowa i telefoniczna, stoper, zegar, i pewnie z 15 innych funkcji o którym nie pamiętam.
Wady:
- niski poziom głośności
- dla niektórych - cena.